Otthonfelújítási Hitelprogram

Magyarország Kormánya az Európai Unió finanszírozásával Otthonfelújítási Hitelprogram-ot indít Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához. Bár a végleges rendelet még nem jelent meg, alábbiakban informáljuk Önöket a rendelet várható tartalmáról.

  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes hitel
  • 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni
  • az otthonfelújítási program Magyarország egész területén elérhető, járásonként eltérő lehet ugyanakkor a támogatás és a hitel aránya
  • az épület energiafelhasználásának legalább 30%-kal kell csökkennie.
  • a támogatott hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet.

A kölcsönkérelmek az MFB-vel kapcsolatban álló bankok fiókjaiban nyújtható be ( Lakossági MFB Plusz Pontok ) . Ezek az OTP, az MBH és a Gránit Bank kijelölt fiókjai.
A támogatható felújítások köre: támogatható a homlokzati, födém és alsó zárófödém hőszigetelése. Nyílászárók cseréje, felújítása, ezzel összekapcsoltan árnyékoló berendezések beépítése, hőtermelő berendezések cseréje kondenzációs kazánra, hőleadó berendezések cseréje, vagy korszerűsítése, szabályozások kiépítése, melegvizes puffer tartály kiépítése, valamint a felújításhoz kapcsolódóan helyreállítási, javítási munkák. Tisztán fosszilis alapú tüzelőberendezés nem támogatható önálló tevékenységként.
Az egyes munkanemek bruttó fajlagos költségeit a rendelet részletesen tartalmazza. Ablakcsere esetén legfeljebb 158.836,- Ft/m2 anyagköltség és 51.336,- Ft/m2 munkadíj számítható el, beleértve a hulladék elszállítást, a belső oldali kávalejavítást is.
A támogatás igénybevétele során kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara https://www.mmk.hu/informaciok/nevjegyzek és a Magyar Építész Kamara https://eugyintezes.mekon.hu/index.php?u=nevjegyzek# névjegyzékében regisztrált TÉ- engedéllyel rendelkező energetikai szakértők jogosultak Hiteles Energetikai Tanúsítvány kiállítására.

Milyen dokumentumokat célszerű a hitel igényléshez beszerezni:
Érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya (A lakcímkártyán lévő lakóhelynek, vagy tartózkodási helynek meg kell egyeznie a felújítandó ingatlan címével.)
Munkáltatói jövedelemigazolás (Azt érdemes tudni, hogy a bankok jellemzően nem fogadnak el 30 napnál régebben kiállított igazolást. Ha hasonló szabály lesz itt is, akkor ezt is érdemes figyelembe venni a dokumentum beszerzésekor.)
Ingatlan tulajdoni lapja (Amennyiben ebből nem derül ki az, hogy lakóingatlanról van-e szó, illetve nem tartalmazza az építés évét, akkor használatbavételi engedélyre és térképmásolatra is szükség lehet.)
Nemleges igazolás az adótartozásról (A pályázat tervezete alapján nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó köztartozása az igénylőnek.)
Ha több tulajdonos van, vagy ha az igénylő „csak” haszonélvezeti joggal rendelkezik, akkor a többi tulajdonos hozzájárulására is szükség van.

További információkkal és az általunk ajánlott termékekkel kapcsolatban kollégáink készséggel segítik Önöket.

Üdvözlettel:

Thermoséd csapata

Széchenyi Terv Plusz
Bezár